Kuba 1980 február 18-március 11.  
 
 

 

Tu 134 Budapest - Prága
IL 62 Prága - Montreal - Cuba
Kuba címere

 
 
 
 

Legnagyobb élményünk Kovács Katival a kubai turnénk bizonyult, egyrészről még nem kerültünk egy nap alatt a télből a nyárba, másrészről ilyen különleges országban még eddig nem voltunk.

Nagyítás kattintással

Plants: image 1 0f 4 thumb
Király Tomi tolmácsunkkal Reglával
 
A kiutazó teljes csapat:
Kovács Kati,
Koncz Tibor,
Universal Együttes
2 technikus (Roads)
 
Csimi:Road, Lukács Laci, Koncz Tibi, Kovács Kati, Kovacsics Öcsi, Király Tomi, alul: Kapitány Gabi, Trombi: Road, Zwolenszky Feri.

A kubaiak részéről 2 kísérőt kaptunk a lebonyolítására: Pedro volt a turné vezetőnk és Regla a Magyarországon tanult tolmácsunk. Reglában az volt a tündéri, hogy nem sikerült kiejtenie az "ü" betűket, amitől állandóan vidám hangulatunk volt: mehetunk, készuljetek, gyerunk...

Pedro
Regla
   
Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb

Ez a Peso akkoriban 13 Forintot ért, de nem használták fizetésre, mert úgynevezett tarhéta (Tarjeta) rendszer működött, amiért meghatározott árukat, meghatározott mennyiségben lehetett vásárolni és helyette Peso-t nem is fogadtak el. Így történt, hogy szinte mindenki közülünk ZENIT-E fényképezőgépet vásárolt, mert más hasznosat nem találtunk és ha akartunk, ha nem, fotózni kezdtünk.

 

HAVANNA

Az IL 62-gépünk kanadai Montrealban tankolt meg, természetesen a repülőtéren csak a tranzitban lehettünk arra a pár órára. Hosszú fárasztó repülés után érkeztünk a Jose Marti-Habana terminálra, amikor nagykabátunkban kiléptünk a szabadba magcsapott a párás meleg levegő, eddig nem tapasztalt, furcsa érzés volt, ne felejtsük el ez 1980 februárjában volt!

Ami egyből szembe- tűnt: a sok öreg-régi veterán amerikai csotrogány. Jócskán folyt az úttestre a motorolaj. A közleke- dési lámpák előtt, a sávok közepén hosszú - már fekete - olajcsík egyre fényesedett a kereszteződés felé. Érdekes. hogy ennek ellenére sehol sem találkoztunk "lerobbant" autóval.

 
Képek a Capri Hotelről
kattintás/album
 

Havannában egy kőralakú víziszínpadon léptünk fel, úgy kb. tíz méter tó választott el a közönségtől, nagyon látványos volt a világítás, ahogy a színes fények megfestették a színpad elején felszökő vízsugarakat.

Képek a koncertről
kattintás/album
 
5.jpg 1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

 

 

Nagyítás kattintással

Plants: image 1 0f 4 thumb
Zenekari blokkunk a koncerten

 

PINAR DEL RIO

A gyengébb szállodánkért a gyönyörű táj és a mélységes nyugalom kárpótolt minket. A Piscina itt is a szállodán belül volt.

Képek a Hotelről
Kattintás/album
 

1

2

3

4

 

HOLQUIN

Holguín fantasztikusan szép hely. Szállásunk egy "El Bosque" nevű bungalow telepen volt, külön-külön lakhattunk és innen mentünk a következő koncertre.

Képek EL BOSQUE Hotelről
kattintás/album
 
Plants: image 1 0f 4 thumb

Nagyítás kattintással

Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Együtt az egész csapat
Akik nem féltek a naptól

 

CAMAQÜEY

Camagüey-ben csak fellépésünk volt, nem mondok semmit róla: a kép magáért beszél. És ahogy a tengerparthoz tartoznak a pálmafák, ugyanúgy egy kubai sem képzelhető el szivar nélkűl:

 

TROPICANA, Havanna

Nagyítás kattintással

Plants: image 1 0f 4 thumb

A TROPICANA revü Havanna egyedülálló látványossága. Volt szerencsénk a színpadán és a nézőterén is lenni, mert itt is volt egy koncertünk. Nagystílű a műsor, csak a zenekar 70 tagú, ebből a kórus 30 fő. A főszínpadon kívül színpad oldalt, színpad körbe a fákon, szinte megmozdult az ég.

A hivatalos nyelv a spanyol volt, amit nem beszéltünk. A legjobban Trombi technikusunk találta fel magát, annak ellenére, hogy semmilyen nyelvet nem beszélt. Beült a Cafeterria-ba kávét inni és mindössze csettintett az ujjával, annyit mondva: black és megkapta az italt.

Az ittlétünk alatt szerencsénk volt az időjárással, mert ez a tél Kubában olyan melegnek bizonyult, hogy még a kubaiak is kimentek hétvégén a tengerpartra, ami egyébként nem volt szokásuk.

 

Képek a tengerparton
Nagyítás kattintással
 
Plants: image 1 0f 4 thumb

 

Nagyítás kattintással

Plants: image 1 0f 4 thumb
A "téli" kubai tengerpart

Végezetül, búcsúzóul a kedvenc pálmafás képem.