Wittek Mari 2014
Varsányi Gergely
Benkő HírTV 2017
Laci faültetése 2021
Volt egyszer egy Omega
Szentes 2022
Mecky faültetése 2022
Bézs Rádió Marival 2022
Wittek Mari 2022
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 
 
  Blikk, 2012  
     
 

2012-10-01 05:00:00

 
     
  Cselszövésből lett az Omega  
 
 
 
BUDAPEST - Már nem tudom, kinek az ötlete volt, de elhatároztuk, mind a hárman beszivárgunk a Próféta együttesbe - írja visszaemlékezésében Kovacsics András, aki két barátjával, Varsányi Istvánnal és Kóbor Jánossal alapította meg a Ciklon zenekart 1961 nyarán.
 
     
 
Amióta le tudtak fogni néhány akkordot a gitáron, ének nélküli nyugati tánczenét játszogattak a maguk gyönyörűségére, és irigykedtek a Próféta együttesre, amely rendszeresen zenélt a Várklubban. És lám! A terv működni kezdett, a Próféta ugyanis sajátos felállású banda volt.
 
     
   
 
Kóbor János (balról), Kovacsis András, Benkő László, Harmat László, Varsányi István és Laux József 1962-ben
 
     
 
Benkő Laci zongorázott, Künsztler Tamás dobolt, Tornóczky Ferenc gitározott, Bánkúti Győző pedig trombitált. Üdvözölték a basszista Varsányi jelentkezését, és az első közös próba végére be is vették. Siker! Egy ciklonos beszivárgott, és miután Varsányi megvetette a lábát, ajánlgatni kezdte Kóbort, hiszen ritmusgitárossal a háta mögött Tornóczky jobban ki tudott bontakozni. Hallgattak rá, így Kóbor is prófétás lett, de a titkos haditerv legmerészebb húzása még hátravolt. Tornóczkyt valahogy ki kellett tessékelni a zenekarból, hogy Kovacsics, a Ciklon utolsó tagja is csatlakozhasson.
 
     
 
- Erre végül nem volt szükség, elmentem magamtól. Nem értettük meg egymást zeneileg, de ez miattam volt. Engem akkor már, és azóta is csak a dzsessz érdekelt - emlékezett Tornóczky, aki azok közé tartozik, aki látta színpadon a Próféta együttest Benkő Lászlóval és Kóbor Jánossal. Bánkúti távozása után ugyanis nevet változtattak, de örök rejtély marad, hogy kitől származik az Omega elnevezés. Az együttes október 6-án egy koncerttel ünnepli az Arénában.

- Úgy emlékszem, a Műegyetem kollégiumának a portása volt a névadó, de mi magunk is olyan névre vágytunk, ami tükrözi a Műegyetem szellemiségét  - emlékezett Mecky, azaz Kóbor János, aki építészmérnöknek tanult, Benkő László pedig villamosmérnöknek. A diplomaosztásig játszhatták volna a Shadows-számokat az egyetemi bulikon, de a sorsnak más haditerve volt...

 
     
 
Megjegyzés: Azért azt látni, hogy mindenki egy kicsit átfogalmazta a tudósítást, de a lényeg az nem változott az alakulást illetően. Büszke lehetek arra a tényre, hogy ezt a folyamatot, - talán úgy is mondhatnám nagyképűen lavinát - én indítottam el!
 
     
 

2012-10-01 05:00:00

 
     
  Benkő Lászlót őrizetbe vették  
     
 
Budapest - Ki volt az Omega tánczenekar kulcsfigurája? Természetesen a basszista Varsányi István, mert az édesapja ezermester volt, a lakásuk pedig egy műhely.
 
     
 
- Minden erősítő és hangfal Varsányiék előszobájában készült. Rádiókat szedtünk szét, és alakítottunk át - emlékezett Benkő László, aki műegyetemistaként hamar ráérzett az elektromos hangszerek mechanizmusára. A zongora villanyosítására is tettek kísérletet, de a 60-es évek elején a gitár-basszus-dob alapú beathangzás is újnak számított. A Kádár-rendszer kultúrpolitikája lazán szabályozta az egyetemek és nagyvállalatok klubjaiban, továbbá a művházakban és persze a szórakozóhelyeken kibontakozó tánczenei életet. Amatőr muzsikusok és tánczenészek az Országos Rendező Iroda (ORI) és az Országos Szórakoztató- zenei Központ (OSZK) engedélye nélkül is felléphettek, de csak jelképes, 50 forintos gázsiért, ami ma legfeljebb ötezer forint lenne. Pénzük nem volt, szerencséjük igen
 
 
 
 
Harmath László (balról), Benkő lászló,Kóbor János, Kovacsics András, Varsányi István és Laux József 1963-ban
 
     
 
- A Várklubban játszottunk, amikor felfigyeltünk egy lányra a közönségben. Koncz Zsuzsa volt az, aki nem sokkal azelőtt tűnt fel a Ki mit tud?-ban. Felkértük, énekeljen velünk, és ő bele is ment - idézte fel Benkő a 4 hónapos együttműködést. A bájos énekesnővel az Omega jól járt, és ezt 1964. május 5-én igazolták az Amatőr Zenakarok Találkozóján, ahol a Benkó Dixieland Band, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta mellett az Illés, a Metro, a Scampolo és az Omega is versenybe szállt, ahogy ma is, hiszen a hét végi jubileumi koncertjükre már minden jegy elkelt.
 
     
 
Akkoriban is tömegével jöttek a fiatalok a Sportcsarnokba, ahol botrányt csináltak. Paradi- csommal dobálták meg a zsűrit, amiért nem az Illés kezdte a zenélést. A vetélkedőt az Illés nyerte a Mexican Hot Twist című Chubby Checker-feldolgozással. A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki.
 
 
 
 
Az Omega klub a fiatalok egyik kedvence vol
 
     
 
- Szabályosan elénk ugrott három rendőr a Verseny utcában, és hiába magyaráztam, az Omega tagja vagyok, és a színpadon zenéltem, őrizetbe vettek, és hajnali négyig bent tartottak - emlékezett Benkő, aki ma is büszke, hogy hosszú hajú huligánnak nézték.
 
     
 

2012-10-02 16:19:00

 
     
  Csoda óvta meg a bukástól az Omegát  
     
 
Budapest - Dupla vagy ennyi? A sportcsarnokbeli '63 májusi bemutatkozás után az omegásoknak erre kellett választ találniuk.
 
     
 

Az Illés, és a Metro a következő zenei vetélkedőn is legyőzte őket, ami miatt több klubból is kiszorultak. Mintha ez nem lenne elég, alkalmi énekesnőjük, Koncz Zsuzsa átigazolt az Illéshez.

- Folytatni akartuk, mert hittünk a beatzenében, de azt is tudtuk, ehhez tagcserékre, és OSZK-engedélyre lesz szükség - emlékezett Benkő László. Bizony, a tánczenészeknek az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) biztosai előtt kellett igazolni: keringőt, és rumbát is tudnak játszani. Csak így járt nekik gázsi, amatőrként jelképes fellépti díjat kaphattak. Az Omega tagjai első sorban műegyetemisták voltak, nem képzett muzsikusok, ezért ódzkodtak a profivá válástól.

 
     
   
 
A Kóbor, Benkő Varsányi Laux, Kovacsics alkotta Omega 1964-re Wittek Marival egészült ki
 
     
 
- Láng Peti távozása után az ismeretlen Harmath Laci ajánlkozott szaxofonosnak. Örömmel fogadtuk, de hamarosan lehangolódtunk, ugyanis levelet küldött az OSZK - emlékezett Benkő. - Az állt benne, változott a szabályozás, már csak engedéllyel lehet színpadra lépni. Nem volt más választásunk, vállalnunk kellett a vizsgát - tette hozzá a billentyűs, aki sosem felejti, ami ekkor történt.  - Alig kezdtük meg a csörömpölést, a három biztos felállt, és látni lehetett az arcukon, itt most mindennek vége. Leálltunk, és teljesen elkeseredtünk, de ekkor Harmath Laci megszólította őket. Azt mondta, szólna az apjának, hogy jobb körülmények közt vizsgáz- hassunk. Így derült ki, hogy az apukája vezető beosztásban van az OSZK-nál. El is intézte az engedélyt - mondta kaján mosollyal Benkő, aki ezután átalakította az Omegát. Künsztler Tomi helyére jött a profi dobos Laux József, akit Kóbor János, és Varsányi István még a József Attila gimiből ismert, Wittek Mari személyében pedig rátaláltak a tökéletes énekesnőre. Amikor Harmath Lacit behívták katonának, Laux ajánlotta a helyére szaxofonosnak Somló Tamást. Együtt volt a csapat, és vették is az első akadályt.
 
     
 

Az Omega nyerte az Egyetemi Színpad szerződéséért vívott zenei vetélkedőt, ami után a felkapott Eötvös klubba is hívták őket, sőt, a nyári szezonban heti háromszor zenéltek a Metro Klubban, 1965-ben pedig a Kinizsi utcai Omega Klub lett a külföldi slágerekre táncolni vágyó fiatalok közkedvelt szórakozóhelye.

Az alapító Varsányi István ezt az iramot már nem bírta, a mérnöki pályát választotta, pedig ő volt az Omega motorja. A színpadról rohant haza, hogy Radio Luxemburg slágerlistáját rögzítse. Laux Józsi öccsének, Tibinek volt egy Futurama nevű zenekara, amelyben a profi Mihály Tamás vitte a basszust. Örömmel csatlakozott az Omegához, és amikor Somló külföldre ment, Mihály beajánlotta barátját, Presser Gábort. Most volt együtt a csapat igazán!

 
 
 

2016-03-17 16:19:31

 

2022-01-12.

Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
 
Fotó: Grnák László
 
Plants: image 1 0f 4 thumb
2022-01-12.