Wittek Mari 2014
Varsányi Gergely
Benkő HírTV 2017
Laci faültetése 2021
Volt egyszer egy Omega
Szentes 2022
Mecky faültetése 2022
Bézs Rádió Marival 2022
Wittek Mari 2022
 

 

 

 

 
     

 

 
  Omega emléktábla avatás  
  "A tizenharmadik poptörténeti emlékpont"  
  SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ  
   
 
Plants: 
    image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
 
   
  Helyszín: Central Kávéház  
  Időpont: 2017 szeptember 27.  
 
Megthívott vendég: Kovacsics Öcsi, aki aktívan végigzenélte azt a korszakot a pincében működő Eötvös Klubban, - ahogy hívták - népszerű nevén a Hordóban.
 
     
 
1964-ben lett törzshelyünk a hordó, Benkő Laci így emlékszik vissza az Eötvös klub megszerzésére:
 
     
 
Ez nagy dolog volt, mert azóta sem ismerek ilyen jó helyet. Valóban úgy mentünk oda, ahogyan hazajár az ember. Próbatermünk volt, minden héten háromszor játszottunk és szabadon használhattuk az egész helyiséget.
 
 
Nagyon szoros versenyben "nyertük meg": vetélkedőt hirdettek az Egyetemi Színpadon, a tét a klub volt. Akit a közönség befuttat, azé a klub. Az Atlantisszal versenyeztünk, ami igazán nem volt gyenge banda. Az volt a szerencsénk, hogy a mi szereplésünk után valahogy nagyon oldott hangulat lett, amit nemcsak mi váltottunk ki, hanem magának a beatnek mint valami új dolognak a hatása.
 
     
  Sikerült pár korabeli fotót találnom gyűjteményemben:  
   
 
Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb

Igen, - ahogy Laci mondta - valóban a 60-as években a Hordó volt a legjobb helyszín, amit egy beat zenekar kívánhatott magának, a lejárattal szemben volt a színpad, ahova elég szűken fértünk fel, - a dob így is lekerült róla - ebben az időben volt mögöttünk a kredencnek tűnő T hangfal, amiben külön hangszóró volt erősítővel minden hangszernek. Akkor választottuk szét először az éneket, két sovány előretolt ládával, így már nem gerjedt az énekmikrofonoktól.
Maga a Hordó hosszúkás, a teteje volt faborítással hordóformára kialakítva, lévén pincehelység, a szellőzés keskeny nyílásokon történt. A második menetre, - amikor megtelt a Hordó - igen csak bemelegedett, ennek és a zenekar testközelségének volt köszönhető,

hogy a zene ütemét az agyában érezte mindenki és szinte együtt dobbant a szíve a ritmussal.

Rendkívüli jó hangulatot tudtunk így elérni, a közönséggel együtt mi is szerettük azt a helyet.
Hetente háromszor, szerdán, szombaton, vasárnap voltak a játszási napok, hétről-hétre 2-3 új számot tanultunk, ettől még szinte ugyan azokat a számokat hallhatta a közönség, és ennek ellenére jöttek és váltották a tagsági igazolványokat.
Akkor vált a Hordó igazán barátságossá, amikor beplakátoztuk a falakat, színesedett, javult a színpadkép.

 
     
  Tizenharmadik poptörténeti emlékpont avatás:  
   
 
Plants: 
    image 1 0f 4 thumb Plants: 
    image 1 0f 4 thumb
 
     
 
Az esemény az emeleten került megrendezésre, kedves fogadtatás volt meleg pogácsával, innivalóval. Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenharmadik poptörténeti emlékpontjának avatása történt meg a Hordóban, Murzsa Tímea képviselte a céget a rendezvényen, mellettem az Alprogram koordinátora Vass Norbert nyitotta meg a rendezvényt.
 
   
 
A háttérben a fenti képek vetítése ment a beszédek alatt. Részemről történeteket, sztorikat meséltem, Tímea bővebben a programról, eredményekről, tervekről.
 
     
 
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
 
  Plants: image 1 0f 4 thumb  
     
 
Az emléktábla a lejárati lépcső után lett kihelyezve, sajnos fotó nem került rá, bár volt róla szó, de így is szép dolog, hogy
 
     
 

a Central Kávéház történetének részévé váltunk

 
     
 
az utókor számára, ahol anno rengeteg híres személyiség megfordult, - amit a falakra kihelyezett portrék is tanusítanak - sőt, törzshelyének tekintette a helyet.
 
 
Boldog vagyok, és megtiszteltetésnek érzem, hogy engem kértek fel az Omega zenekar képviseletére, terveztem úgyan Meckyt is elhívni, de ebben az időben Németországban koncerteztek éppen.
 
     
 
( A táblán elhelyezett QR kód további információkat ad a Hordó későbbi történetéről, például az Old Boys zenekarról is.)
 
     
 
Volt egyszer egy beat korszak >>
 
   
 
A Metró és az Eötvös klubról >>
     
   
   
   
   
     
   
   
   
  Plants: image 1 0f 4 thumb  
     
   
     
   
   
   
   
   
     
  <<--- vissza a főmenübe  
 
a lap tetejére