Wittek Mari 2014
Varsányi Gergely
Benkő HírTV 2017
Laci faültetése 2021
Volt egyszer egy Omega
Szentes 2022
Mecky faültetése 2022
Bézs Rádió Marival 2022
Wittek Mari 2022
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 
     
 
Koszán, 2011  
 
 
Az Omega megalakulása előtti időszakról már említést tettem a történet menüben, mégpedig a CIKLON zenekarral kapcsolatban, hogy hárman: Mecky, Varsányi Gergely, és én, Koszán becenevű zongoristához csapódtunk. Legnagyobb örömömre Koszán, alias Fraknói Pál megkeresett levelével, amit teljes terjedelmében - beleegyezésével - ismertetek.
 

Kovacsics András, Öcsinek,
Budapesten

A honlapodon olvastam néhány hónapja az Omega együttes megalapításáról szóló néhány rövid mondatot, leírást, hivatkozást arra, hogy mindez hogyan és nagyjából mikor történt és kikkel.
Nem hagy nyugodni az a gondolat hogy ebben és csak egy mondattal vagyok megemlítve, így átgondolva mindezt, és többszöri visszaemlékezés után szeretném kibővíteni hogyan, és honnan számítva kellene a történteket feleleveníteni.      
Ehhez az alább felsoroltakat szedtem össze visszaemlékezéseim alapján, persze kisebb tévedések lehetnek:
A tagok nagyjából baráti társaságomból valakik ajánlásával jutottak el hozzám, ill. egyik hozta a másikat. Abban mindenki egyetértett, hogy milyen zenét kellene játszani és milyen össze- állításban.
A CIKLON együttes összeállítása - ma ez formáció - az alábbi volt:

- Kovacsics András,(Öcsi) szólógitár
- Kóbor János, ( Mecky ) ritmusgitár
- Varsányi István ( Gergely) bőgő, ill. basszusgitár
- Farkas János (Cupi ) B tenor szakszofon
- Fraknói Pál ( Koszán ) zongora
- Laux József ( Blöró) dob
(a név voltaképpen Blöró, a Horgász a Pácban c. film főszereplője után)

A számok kiválasztása, betanulása, zenekari próbák megszervezése, ahhoz hely biztosítása az én dolgom volt. Ezt nagyjából úgy kell érteni, hogy egy-egy szám magnóról leírása-persze csak a dallam és az akkordmenet- és a tagok részére prezentálását én végeztem, próbákat a Budafoki úti lakásomon tartottuk, mely persze az anyámé volt.
A repertoár lassan kialakult néhány rövid hónap alatt, Hurricanes, Duane Eddy, Shadows, Ventures együttesek számait, és néhány divatos slágert tartalmazott, cca. 35-40 darabra volt tehető.
Ez elég volt ahhoz, hogy fellépéseket vállalhassunk, melyekhez a fenti műsor elég volt. Annak idején egy fellépés gyakorlatilag tánczene szolgáltatása volt 6 vagy 8 órán keresztül, eléggé strapás ügy.
Mindezek történése időben az 1962. év tavaszára és nyarára tehető.
Hasonló zenét akkoriban az Illés és a Metro együttes játszott csak, és ezeknek igen nagy sikerük volt.
Itt meg kell hogy jegyezzem, hogy viszonylag rendkívül sok időt fordítottam arra, hogy a számok betanulása, előtte a kották megírása, próbák időpontjainak egyeztetése megtörténjen a zenekar ütőképessé válásához.
A zenekar a  Ciklon nevet választotta, és a sorrendben már nem vagyok biztos, de a következő fellépéseink voltak:
- Amerikai Nagykövetség magánrendezvénye , Budapest, Óra utca
- Könyvklub bálja , Budapest, Liszt Ferenc tér
- Műegyetem Építész bál, Budapest, Bercsényi utca
- MÜM. Iparitanuló Intézet bálja, Budapest, valahol Zuglóban.

Rendkívüli sikereink voltak mindenütt, ezt nem kívánom részletezni. Kalandos dolognak látszott az Amerikai Követségen játszani, a legnagyobb hidegháborús időszakban, a szervező Mr. Peterson volt, akit egy évvel később az országból kémkedés gyanúja miatt kiutasítottak. Itt az első számok után egy hölgy odajött hozzánk és kijelentette, hogy legalább olyan jók vagyunk, mint Amerikában Elvis Presley és zenekara. (vagy tényleg jók voltunk, vagy Elvis volt gyönge, vagy a hölgy volt nagyothalló, ki tudja?)
Való igaz, hogy a nyári időszakban nem jutottunk elég fellépéshez, valamint Blöró átszegődött a Benkóékhoz. Ismerték egymást, nagyjából egy helyen laktunk, XI. kerületben, Benkó a Bocskai úton, Blöró és Gergely a Tas Vezér utcában én a Budafoki úton.
A könyvklubban a dobos Simon Jancsi volt, aki egyébként B kategóriás hivatásos zenész volt, akkor éppen állás nélkül. Ez a buli is igen nagy sikerű volt, még Apád is meg volt elégedve, állandóan táncolt a csajokkal.
Benkő Laci (Benci) az amerikai követségi buli idején került képbe. Neki ugyanis volt egy zenekara a várban játszottak a Hesz András téren, ehhez a fellépéshez azonban a saját együttesét gyöngének tartotta. Az Édesapja valamilyen diplomáciai testületnél dolgozott, az Ö ismeretsége volt a követség, ahová a fellépés előtt meghívtak minket, legalábbis Ö, a Benci én és Blöró ott  voltunk a részletek megbeszélése végett.
Szeptember hónapban indult a tanév, egyetemek, középiskolák kollégiumai megteltek, így a Hesz András téri kollégiumban a vasárnapi tánczene a Benciék számára is beindult. Ez hozta magával azt a számomra sajnálatos tényt, hogy a Ciklon zenekarból, annak a gerincét képező, szinte önálló zenekarként is minősíthető három zenész, Te, Meckie, és Gergely átmentetek. Nem egyszerre, de az már nem jelentett semmit, ezzel a Ciklon voltaképpen megszűnt létezni, egyszerre három tagot nem lehet pótolni. A zenekart újra szervezni nem volt ambícióm, egyébként is nem voltak ismeretségeim fellépései hely megszerzéséhez, sem menedzseri képességeim.
Számomra az előbbiek  szinte sorscsapást jelentettek, rengeteg munkám kárba veszett.

Senkit nem hibáztatok, hogy a dolog így történt, Ti, ( Benci, Öcsi, Mecki és Gergely) lettetek most már az Omega együttes, úgy emlékszem 1962. szeptemberétől. Később a Blöró (Laux) is csatlakozott hozzátok.

   
A továbbiak az Omega pályafutása közismert, melyhez mindenkinek így utólag is csak gratulálni tudok, de meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy ha én nem vagyok és a Ciklon zenekar nem jön létre, akkor az Omega sem funkcionál úgy ahogy azt hosszas ragyogó pályafutása alatt tette.
 
Budapest, 2011. szept. 8.
Kiváló tisztelettel:
Fraknói Pál, másnéven Koszán
Koszán levele az OFC találkozó után:
 
Kedves Öcsi!
Köszönettel megkaptam a 2011.szept. 23.-i klubtalálkozóról szóló videókat és a rövid, szöveges értékelést. Mint ebben írtad, nem tudjátok azt, hogy Ti hárman - Kovacsics, Varsányi, Kóbor- mikor és hogyan ismerkedtetek meg.
Ehhez szolgálnék némi információval:
 
A Ciklon zenekar felállása előtt én a Magyar Kábel Művek által szponzorált zenekarban zongoráztam. Itt egy alt szaxofonos sráccal külön megpróbálkoztunk jazzt játszani, erre kerestünk társakat, dobos és bőgőst. Ebben a zenekarban játszott egy trombitás is Pünkösti Jenő, aki dobosnak Laux Józsit ajánlotta, és be is mutatta. Emlékezetem szerint, a trombitás a Tas Vezér utca 20-ban lakott, ugyanitt lakott Varsányi is. Innen már egyenesen következett, hogy bőgősnek Laux Józsi, Varsányit ajánlotta. Így összeállt dob - zongora - bőgő - alt szaxofon tipikus jazz Combo volt.
 
Ebben az összeállításban /ma ez formáció/ volt néhány fellépésünk persze slágerzenével táncos bulikon, (Kossuth Zsuzsa leánygimnázium, Fővárosi művelődési ház stb.) de bebizonyosodott, hogy a jazz nem népszerű, mi sem voltunk azon a szinten, hogy ezt folytatni tudjuk. (Ekkor bontogatták szárnyaikat Vukán, Szabados, "Ablakos" Tomsics és hasonlók zenészek)
 
Kerestünk gitárost, Téged egyik barátom - a sokak közül valamelyik - ajánlott , megadtam a számom neki azzal, hogy hívj fel, fel is hívtál. Most már Rád is építve kézenfekvőnek látszott az akkoriban népszerű, nem túl nehéz zene felé orientálódni. A Meckyt, azaz Kóbor Jánost már a Varsányi - Laux duó hozta, de szinte biztos vagyok benne, hogy a Cupit Te hoztad.
 
A zenekari próbákat A Budafoki u. 17. sz. alatt ahol laktam lakásban tartottuk, apám nem élt, anyám idegenvezető volt, sokáig és gyakran volt külföldön, így család zavarásáról nem lehetett szó.
 

Felettünk a Báró Zbinyowsky Evelin lakott, süket volt, mint egy ágyú, de közölte, hogy sajnálja, hogy kislány korában ne tanult meg trombitálni.

 
Innen folytatva a többit már tudod, legalábbis én, - az emlékezetem szerint - az oldal elején leírtam. Amit Mecky mondott, hogy iskolatársaival foglalkoztak zenével, együtt zenéléssel, stb. az ettől függetlenül, de valószínűleg ezt megelőzően történhetett.
 

Kiváló tisztelettel:
Fraknói Pál, alias Koszán

2012-05-17