Wittek Mari 2014
Varsányi Gergely
Benkő HírTV 2017
Laci faültetése 2021
Volt egyszer egy Omega
Szentes 2022
Mecky faültetése 2022
Bézs Rádió Marival 2022
Wittek Mari 2022
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 
 
 
Berlini online Interjú, 2006  
 
     
 
Nagy örömömre 40 év után elöször ONLINE INTERJÚRA kért fel az "Omeganet" berlini webmestere Gunter Milan, aki egy azok közül, akik úgy érzem "mindhalálig" Omega rajongók.
Mondhatom azt egy kis túlzással, hogy nagyban hozzájárultak a zenekar fennmaradásához.
2006 június 24.
Gunter Mihan kérdései: Az Internet adta a lehetőséget, hogy rövid időn belül kapcsolatba léphessek Öcsivel, aki egyike volt az OMEGA alapító tagjainak. Kérdésemre, hogy hajlandó-e interjút adni E-mail-ben, pozitívan válaszolt. Megragadtam a lehetőséget a következő kérdéseket küldtem Andrásnak:
 
 
 
     
 
1. András, íme az első kérdés: szívesen adsz interjúkat?

Szívesen adtam, ezt már múlt időben mondom, mert ez az első azóta.

2. Hogy vagy és mit csinálsz manapság? 1986-ban végleg félretetted a gitárt?

Köszönöm jól érzem magam a bőrömben. 1991 óta vállalkozó vagyok, társammal személyszállítással foglalkozunk bel- és külföldön, 6 autóbuszunk van. 1986-ban végleg befejeztem a zenét, számomra ez a negyed évszázad kerek egész.

3. Foglalkozol ma még zenével? Van olyan együttes, amit szívesen hallgatsz és milyen koncerten voltál utoljára?

A zene most is része az életemnek és nincs nap zenehallgatás nélkül. Képben vagyok az új, jó zenékben is. Utoljára Ádám fiam koncertjén voltam tegnap a Művészetek Palotájában. Ö a UNIQUE zenésze és zeneszerzője.

4. Hogyan látod a mai magyar zenei életet? Játszanak még valamilyen szerepet a régi, állandósult bandák, vagy az un. új jövevények dominálnak, esetleg Magyarország teljesen a külföldi zenekarok kezében van?

Amíg egy zenekarnak olyan rajongói vannak, mint Ti feltétlenül van létjogosultsága, még ha nincs is koncert , mert a szívekben él tovább és jobban szeretnétek a sikert, mint ők. Az újaknak sincs könnyű dolga, mert szétszabdalt a piac és kevesebb jut mindenkinek. Viszont javulást látok a magyar zenekarok tekintetében. A Művészetek Palotájában 2-3 naponta lépnek fel a 450 fős Fesztivál teremben és telt ház van.


5. Volt Németországban egy zenei folyóirat, a Melodie & Rhythmus. Szerintem az egyik legérdekesebb cikk a Ragyogás és árnyékok- sportszerűtlen módszerek a slágerekért folyó harcban címmel jelent meg. A cikk alapja egy németországi botrány volt, amikor a Gracia nevű énekesnő Managere felvásárolta az énekesnő CD-it azért, hogy a lemez felkerüljön a slágerlistákra. Itt olvasható, hogy maga a Beatles - management is segített magán ily módon a kezdeti években. Továbbá szó volt a cikkben egy bizonyos promotör által történő lefizetésről is a Rádió - DJ - nél azzal a céllal, hogy bizonyos számokat játszanak a rádióban. Mit gondolsz Te az ilyen dolgokról? Szerinted, van egyáltalán a mai jó zenekaroknak esélyük a slágerlistás helyezésekre anélkül, hogy mögöttük állna sok reklámokra fordítható pénzzel valamilyen nagy hanglemezgyártó cég?

Nálunk nincs akkora tőkeerő, hogy ez ilyen formában megtörténhessen. A fiam példájából tudom hogyan működik. 7 évvel ezelőtt fogta a kis aktatáskáját és házalt a kiadóknál a Demójukkal. Az elsőnél fél évig húzták zenei terelgetéssel és elutasították, hogy túl igényes rétegzene. A második azonnal 4 nagylemezre szerződött. Náluk tényleg a tehetségen múlott. Itt is megvan a "mókuskerék": lemez - maxi - média - koncertek. Ha valamelyiknél megakad a körforgás, meglátszik a koncerteken: csökken.


6. Tekerjük most az időkereket 4 évtizeddel vissza. Kovacsics András neve úgy áll a rockzene történelemkönyvekben, mint az Omega egyik alapító tagja Természetesen mi, rajongók szeretnénk Tőled is megtudni valamit ebből az időből. Mindenütt úgy olvasható, hogy Te és Mecky az 50-es évek végén alakítottatok egy együttest. Hol ismerkedtetek össze? Emlékszel még az első fellépésedre az Omegával? Milyen dolgokat játszottatok akkor és milyen hosszú volt ez a fellépés?

Hárman voltunk barátok: Mecky, Varsányi és én. Szerveztük a zenekarunkat, de nem a zenésztárs volt a fő gond akkoriban, hanem a hely, hogy felléphess állandóan. Így néztük ki magunknak a Hess András téri Várklubot . A maiak közül csak Benkő játszott. Nem zavart minket, hogy másokkal játszott, eldöntöttük: ott a helyünk! És úgy is lett, egyenként beszivárogtunk a bandába. Zenekarunk is lett és helyünk is. Itt játszottunk hetenként az egyetemista klubban 4 x 45 percet kizárólag táncra. Sok zenekari számot játszottunk: Shadows, Hurricanes, Spotniks, Duane Eddy.. Benkő énekelt az elején: olasz slágereket, Del Shannont, Roy Orbisont.. Mecky késöbb: Ricky Nelsont, Rollins Stonest, ...

7. Az első Omega-kislemez 1966-ban jelent meg. Hol volt előállítva és mennyi ideig tartottak a felvételek?

Minden felvétel a Magyar Hanglemezgyár Rottembiller utcai stúdiójában készült. Nem voltak hosszú felvételek, mert egyszerre ment minden, nem volt még un rájátszásos technika.

8. A honlapodon hallhatóak felvételek az első 6 Omega - kislemezről. Milyen felvételek ezek? Nem tűnnek identikusnak az1966 / 1967-böl származó eredeti kislemezekkel.

Tudni kell azt, hogy nem kerültek be az országba eredeti lemezek, egy pár diszkósnak megvolt, de az átlagembernek nem. Mi is a Luxemburg rádióból vettük fel magnóra és "lekagylóztuk". Így fordult elő az, hogy egyszer nem az elejétől tanultunk meg egy számot és csak később figyelmeztetett valaki. No ezt a hiányt pótolták ezek a kislemezek, legalábbis ez volt a kiadónk szándéka.


9. Aztán 1968-tól nem vagy többé az Omega tagja. Miért? Mi történt?

"A nagy dolgok mindig kis dolgokon múlnak!" 1967 nyarán a Táncdalfesztivál főpróbáján a "Nem vagy szép" c. dalt játszottuk. Az elején gitárkánont játszottunk Mecky és én. Egyszer elrontottam, vagy mellényúltam, erre mindenki keményen letámadott. Sértődéssel reagáltam és azt mondtam: este nem jövök. Mindenki tudta, hogy nem így lesz, mert szinte mindenkivel előfordult és mégis jött. Amikor időben megjelentem az esti adásra már más volt a helyemen: egy harmonikás. Nem harcoltam, tudok veszíteni. Összesen 4-szer kezdtem újra az életemet. Összepakoltam a hangszereimet és odébbálltam.

1964, Omegában és 2002, NévShowR című TV adában Kovács Katival

10. Hű maradtál a zenéhez, játszottál az Olympiában, Syconorban és az Universalban. Lemezeket vettetek fel és a pódiumon is álltatok. Mit gondolsz ma ezekről az időkről? Itt Németországban ezek a zenekarok, amelyekben 1968-1986 között játszottál, ismeretlenek. Meg tudtál élni akkor a zenéből? Mennyi tőled is származó lemezt adtak el az évek során? Ismered a lemezeladási számokat?

A második élvonalbeli zenekarok természetesen csak itthon Magyarországon ismertek. A Syconorban egy kislemezig jutottunk, mindkettő sajátom volt, nem tudom kislemeznél jegyzik-e a példányszámot, az Universalban egy nagylemez készült 78000 darab került nyomásra. Azonban mi a koncertezésből éltünk, havi 20 volt átlagban, de külföldön 40 is. Kuba, Lengyelország, Csehszlovákia, SZU: Ázsia, Szibéria, Ukrajna. Mint villamosmérnők a felét se kerestem volna meg és "szabad" voltam.

11. Egy kérdés, amit Péter, az Ostmusik webmestere már sok zenésznek feltett és én is szeretném megkérdezni Tőled : Vegyük úgy, hogy bemész vásárolni egy nagy Áruházba. Hol kellene Téged keresnünk?

Élelmiszer, Műszaki, sport.

2005 Gardasee, Torbole
2006 Innsbruck, Axamer Lizum

Az élelmiszer azért, mert egyedül élek. A műszaki azért, mert villamosmérnök a végzettségem. A sport azért, mert gyerekkorom óta űzöm: az evezést váltotta a surf, a sí pedig töretlenül végigkíséri életem.

12. Még egyszer visszatérnék az Omegához. Nemsokára megjelenik egy új album Egy Európa-turné is indul heteken belül. Mit gondolsz, az Omega - birodalom még egyszer sikeresen visszavág? Vagy már talán ez túl későn jön egypár évvel?

Nem hiszem, hogy vissza kéne vágnia, elég ha megmutatja magát, szerintem már az is felér egy csodával. Emlékszem Meckyvel beszéltünk arról, hogy meddig nem "ciki" a színpadon lenni, akkor a 40 év hangzott el. Nekünk akkor már egy 50 éves is öreg volt.

13. Végül engedtessék meg nekem még ez a kérdés: Jövőre egy óriási jubileumot fogunk ünnepelni: 45 éves lesz az Omega! Mi rajongók természetesen egy egészen nagy koncertben reménykedünk valamelyik budapesti stadionban. Ha ezen még valamennyi zenészt is láthatnánk, akik valamikor játszottak a bandában, nagyon boldogok lennénk. Tegyük fel tehát felhívnak telefonon, a vonal másik végén ott van Laci vagy Mecky és megkérdeznek, eljátszanátok-e közösen néhány egészen régi dolgot. Mi lenne a válaszod?

Nagy megtiszteltetésnek venném, igazán jól esne. Nem tudom, hogy mit válaszolnék, mert amikor fellépsz a színpadra már elvárások vannak, aminek meg kell felelni. 20 éve nem volt gitár a kezemben. Már csak emlék a zenélés, de igazán kedves emlék.

Viele Grüsse!
Gunter

 
     
 
Az interjút Béci (Felvidékről) fordította Szlovákiából, róla is elmondható, hogy a csapathoz tartozó rajongó, Ő is "mindhalálig". Az érdekesség kedvéért említem csak meg, hogy és is Felvidéken születtem, mégpedig Érsekújváron (Mai nevén: Nové Zámky) Az is érdekes véletlennek tűnik, hogy ma van ott az OMEGA turné következő koncertállomása.
Budapest, 2006 június 24.
 
     
 

Die Berliner und Brandenburger Omegafreunde:

Torsten, Gunter, Laci, Karsten, Tibor